Standardeista sanottua


Meidän piti myös itse luoda nostetta, joka kantaisi meitä eteenpäin. Yksi näistä puhureista oli uuden sukupolven matkapuhelimen GSM-standardi, jonka Nokia ja Ericsson yhteisvoimin onnistuivat nostamaan maailman ämmäksi. GSM (Global System for Mobile Communications) oli ollut Nokian tärkein puhelinstandardi jo vuodesta 1993. Halusimme kehittää tätä standardia uusiin digitaalisiin puhelimiin kaikkialle maailmaan. Yhdysvalloissa puhelinoperaattorit saivat valita omat standardit, kun Euroopassa uskottiin siihen, että standardien piti olla yhtenäisiä kaikissa maissa. Sen jälkeen operaattorit puolestaan taistelivat toinen toisiaan vastaan mahdollisimman hyvillä palveluilla. Näin ruotsalaistyttö kesälomallaan Espanjassa saattoi puhua kännykällään vaivattomasti kotiin Ruotsiin. Yhdysvalloissa hän ei olisi välttämättä pystynyt puhumaan edes naapurivaltioon.

Keväällä 1994 Yhdysvalloissa käytiin tarjoushuutokauppa operaattorien lisensseistä. Operaattorit saattoivat samalla valita oman standardinsa. Kiersimme Nokian teknologiajohtajan Yrjö Neuvon kanssa monta amerikkalaista operaattoria ja yritimme myydä amerikkalaisille GSM-järjestelmän erinomaisuutta. Emme onnistuneet kovin hyvin. GSM pääsi vain kolmanneksi suosituimmaksi standardiksi, mistä johtui osittain se, että Yhdysvallat jäi paljon Euroopasta ja Japanista jälkeen, kun matkapuhelimien uusia palveluja alettiin kehittää 1990-luvun loppupuolella.

Euroopassa GSM oli tärkeä standardi, mikä sopi Nokialle mainiosti. Halusimme myös, että matkapuhelinten seuraava sukupolvikin rakentuisi tälle pohjalle. Vuonna 1996 alkoi taistelu, jota myöhemmin lehdissä kuvattiin ”Nokian ensimmäiseksi maailmansodaksi”. Meidän tavoitteemme oli kunnianhimoinen: halusimme maailmaan sellaisen matkapuhelinstandardin, että omat tuotteemme menestyisivät tulevaisuudessa. Samaan aikaan tietenkin uskoimme, että tämä standardi olisi paras myös kuluttajille

- Jorma Ollila

Lähde: Ollila, Jorma & Saukkomaa, Jorma (toim.)2013: Mahdoton menestys. Helsinki: OtavaStandardit helpottavat elämää ja lisäävät turvallisuutta. Ennen niiden aikaa esimerkiksi ruuvien ja mutterien maailmassa vallitsi kaaos, kun jokainen konevalmistaja käytti omanlaisiaan nippeleitä. Ensimmäinen suomalainen standardi vuonna 1925 puuttui juuri tähän epäkohtaan: se määritteli kierteet yhteensopiviksi.

                                                                                                                - Helsingin Sanomat 18.12.2014


Standardisoinnin oppilaitosportaali SFSedu

Suomen Standardisoimisliitto SFS ry  /  Malminkatu 34, 00100 HELSINKI  /  puh. 09 149 9331  /  Tietosuoja