Sähkön käyttö

Sähköenergiaa ei voi käyttää järkevästi ilman standardeja. Sähköenergiaa käyttävien laitteiden standardeja valmistelee kansainvälinen sähkö- ja elektroniikka-alan standardisointijärjestö IEC (international electrotechnical commission). IEC:n valmistelemista standardeista osa vahvistetaan CENELECin eurooppalaisiksi EN-standardeiksi ja myös suomalaisiksi SFS-EN-standardeiksi. Suomessa sähkötekniikan standardisoinnista vastaa SESKO jonka kautta voi vaikuttaa standardien sisältöihin.

Teollisuuden tuotantoa pyöritetään TC 2 Rotating machinery mukaisilla sähkömoottoreilla. Moottoreita voidaan syöttää joustavasti ja tehokkaasti TC 22 Power electronic systems and equipment mukaisella taajuusmuuttajalla. Teollisuuslaitoksessa on myös koneita, joiden sähkötekniikka on toteutettu TC 44 Safety of machinery electrotechnical aspects valmistelemien standardien mukaan. Teollisuuden prosesseja ohjataan TC 65 Industrial process measurement, control and automation mukaisella automaatiojärjestelmällä.

Kotitalouksissa sähköenergiaa käytetään valaisemiseen TC 34 Lamps and related equipment, kotitaloussähkölaitteisiin TC 61 Safety of household and similar electrical appliances ja viihde-elektroniikkaan TC 100 Audio, video and multimedia systems and equipment. Myös muu sähkön käyttö tarvitsee standardeja.

Lisätietoja sähköalan standardisoinnista sähkö- ja elektroniikka-osiosta.


Standardisoinnin oppilaitosportaali SFSedu

Suomen Standardisoimisliitto SFS ry  /  Malminkatu 34, 00100 HELSINKI  /  puh. 09 149 9331  /  Tietosuoja